کلم بروکسل سرشار از آهن و املاح معدنی Brussels sprouts

کلم بروکسل که به آن کلم دکمه ای هم گفته می شود، نوعی کلم پیچ بسیار ریز به اندازه یک گردو، به رنگ سبز می باشد که برای تهیه سوپ ، سالاد و غذاهای گوشتی می توان از آنها استفاده کرد و چون ظاهری فانتزی دارد در تهیه ى انواع سالاد، ترشى و غذا کاربرد دارد. هر قدر اندازه کلم بروکسل ها کوچکتر باشد خوش خوراک تر می باشند و کلم بروکسل های درشت تلخ و بیمزه هستند .این گیاه در مقایسه با دیگر انواع کلم ، در برابر سرما مقاومت بیش ترى دارد و اصولاً در هواى سرد و خنک محصول بهترى مى دهد.

کلم بروکسل کلم بروکسل


تاریخچه کلم بروکسل
کلم بروکسل درواقع یک سبزى اروپایى است. که حدود 650 سال پیش توسط ساکنین ساکنین بلژیک کاشته و مورد مصرف قرارد گرفت .

خواص کلم بروکسل
- کلم بروکسل اکسیرى است براى درمان بسیارى دردها و تمام اعضاى بدن.
- حاوى مقدار زیادى کلسیم، گوگرد، ارسنیک و ید است.
- براى تقویت خون و رفع کم خونى نیز بسیار مفید است.
- کلم بروکسل با طعم ملایم، غشاهاى مخاطى معده و روده ها را پاکیزه مى کند.
- حاوی املاح معدنى از جمله سولفات، نیترات دوپتاس، اکسیدهاى آهن و گوگرد می باشد.
- گوگرد موجود در کلم بروکسل بر ضد ترشحات چربى زیاد پوست که منجر به ریزش مو مى شود مبارزه مى کند و دارویی بسیار مفید جهت رفع خارش و شوره سر می باشد.
- آرسنیک موجود در کلم بروکسل اشتها را زیاد مى کند، نیرو و جوانى مى بخشد و باعث زیبایى و طراوت چهره مى شود.|
- مقوى قلب بوده براى مواردى چون رماتیسم و نقرس مفید است.
- قوه بینایى را افزایش می دهد.
- سردرد را تسکین مى دهد.
- تا حدودى خواب آور است.
- اگر به صورت تازه مصرف گردد مخصوصأ زمانى که با سرکه به شکل سالاد درآید موجب رفع ورم طحال مى گردد.
- کلم بروکسل موجود در سوپ یا آش سینه را نرم نموده سرفه را برطرف مى سازد.
- کلم بروکسل حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین C است. بنابراین از آن می توان به عنوان منبع جایگزین مرکبات استفاده کرد.
- بتاکاروتن، اسیدفولیک و آهن به میزان فراوان در کلم بروکسل یافت می شود.
- برگ های سبز تیره بیرونی کلم بروکسل از نظر میزان ویتامین C و بتاکاروتن غنی تر از برگ های کمرنگ تر داخلی است، بنابراین کندن و دور ریختن آنها (که در مورد کاهو همیشه اتفاق می افتد) به معنای از دست دادن این مواد مغذی مهم است.
- کلم بروکسل غنی از ویتامین C و A و فولات است و در پیشگیری از سرطان مؤثر است.
کلم بروکسل روشهای مصرف کلم بروکسل
- برای استفاده از کلم بروکسل باید برگ های کلم را باز کرده، سپس آن را در آب سرد قرار داده تا تمام شته های ریز آنها خارج شود. آب کلم را 2 تا 3 بار عوض می کنیم . توجه داشته باشید زمانی که کلم را داخل آب سرد قرار می دهیم دو قاشق سرکه در آن بریزیدو نیم ساعت صبر کنید.
- جهت رفع خارش و شوره سر، پوست سر را با جوشانده ى غلیظ برگ هاى این کلم ماساژ دهید.
- ماسک برگ کلم بروکسل رنده شده و یا عصاره ى برگ آن پوست صورت را روشن و لکه هاى قهوه اى را برطرف مى کند، براى این منظور هر روز عصارۀ برگ کلم را بر پوست خود بمالید.

روش پخت کلم بروکسل

آب را به جوش آورده و بروکسل ها را به مدت 2 دقیقه در آب جوش بجوشانید و یا در مقداری کره تفت دهید به اندازه ای که نرم شوند ولی تغییر رنگ ندهند. پختن یا تفت دادن زیاد باعث تیره شدن رنگ آن و ایجاد بوی نامطبوع کلم بروکسل می شود.

روش فریز کردن
ته کلم بروکسل ها را بریده، برگ های کلفت و ناسالم آنها را جدا کنید و خوب بشوئید. آب را به جوش آورید و 2 دقیقه بجوشانید و با فاصله در آب سرد قرار دهید. سپس در آبکش بریزید، وقتی آب آن گرفته شد، در کیسه فریزر قرار دهید، هوای کیسه را خارج و با درج تاریخ ثبت موارد مصرف آن را بسته بندی کنید . کلم بروکسل را با حفظ خواص آن می توان به مدت 6 تا 8 ماه نگهداری کرد.

منبع : نون و آب