كاهو نیز مانند بسیاری از سبزيجات، دارای مقادير بسیاری املاح معدنی آب، پروتئين، مواد قندی، کلسييم، آهن، يد، فسفر، پتاسيم، منيزيم می باشد و سرشار از ويتامين های A, B, C, E, K  می باشد، كه از مهم‌ ترين این ویتامین ها می توان به پيش ساز ويتامين A يعنی بتاكاروتن و اسيد فوليك اشاره كرد. بطور متوسط هر28 گرم کاهو 3 کالری دارد. و هرچه برگهای کاهو سبزتر باشند، ويتامين و کلروفيل بيشتری دارند.

کاهو

[divider]

ارزش غذایی کاهو

کاهو از سبزی های بسيار مفيدی است که علاوه بر خواص درمانی، مصرف غذايی نيز دارد و طبیعتی سرد و خنک دارد. كاهو گياهی است يك ساله كه دارای برگ های پهن، دراز و سبز، با طعم كمی شيرين می باشد و سرشار از ويتامين های A, B, C, E, K  می باشد.
کاهو منبع غنی انواع مواد معدنی نظیر آهن، منیزیم، مس، کلسیم و پتاسیم است که موجب ارتقاء سوخت و ساز بدن می‌شود. پتاسیم به داشتن فشار خون تحت کنترل کمک کرده و با تنظیم تعادل مایعات بدن موجب سلامت قلب می‌شود. کلسیم موجود در آن استخوان و دندان‌ها را محکم می‌کند. مس و آهن موجب در کاهو موجب تولید سلول‌های خونی در بدن می‌شود.
برگ های سبز و تیره کاهو دارای ارزش غذایی بيشتری نسبت به برگ های سفيد هستند، زیرا دارای ويتامين C بوده و علاوه بر آن مقدار نسبتاً زيادی ويتامين A, E, K  دارند، همچنین عمر بيشتری نیز دارند، در نتيجه مواد مغذی بيشتری در خود ذخيره می کنند.
ساقه کاهو نیز از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار است زیرا منبع فيبر است. برگ‌‌های کاهو 96% آب و حدود 1% فيبر دارند، در حالیكه ساقه كاهو آب كمتر، فيبر و املاح بيشتری دارد. بنابراين خوردن آن برای رفع يبوست و كاهش كلسترول خون توصيه می شود.

کاهو


خواص غذایی کاهو

- در رژیم های لاغری و برای کاهش وزن می توان از کاهو در تهیه سالاد با انواع سبزیجات مانند گوجه فرنگی، کلم بروکلی، خیار، کرفس با سس کم کالری که از روغن زیتون، زیره سیاه، آب لیموترش یا سرکه بالزامیک تهیه می شود، استفاده کرد.
- کاهوی تازه حاوی مقادیر زیادی اسید فولیک و ویتامین C است. اسید فولیک در طول بارداری جنین را سالم نگه می‌دارد. همچنین به ارتقاء سلامت تولید مثل زنان و مردان کمک می‌کند. بنابراین برای تقویت باروری مؤثر است. ویتامین C سیستم ایمنی بدن را ارتقاء داده و در برابر عفونت‌ها مقاومت می‌کند.
- مصرف کاهو بصورت سالاد، به دلیل کم کالری بودن و حجم زيادی که از معده اشغال می کند، باعث می شود تا ميل به غذا کمتر شده و همین امر باعث کاهش وزن می شود.
- 60 گرم کاهو را اگر در يک ليتر آب به مدت يک ساعت با حرارت ملايم بجوشانيم، جوشانده ای به دست می آيد که خواب آور بوده و بطور ملايم ملين (نرم کننده) است و کبد را از سموم پاک می کند. همچنین برای اختلالات کبدی بخصوص یرقان (زردی) مفید و مؤثر است.
- مصرف کاهوی پخته باعث زیاد شدن شیر زنان شیرده می شود.
- اگر کاهو را پخته و سپس مصرف کنیم، برای رفع درد سينه مفید می باشد.
- خوردن کاهو به همراه عصاره هویج باعث افزایش خواص آن می شود.
- پختن کاهو سبب می شود مقدار زيادی از اسيد فوليك کاهو از بين برود.
- كاهوهای تلخ خاصيت هضم كنندگی و تقويت كنندگی بيشتری بر عملكرد معده دارند. ماده‌ای در كاهو وجود دارد كه وقتی درصد آن بالا می رود، سبب تلخ شدن كاهو می شود. اين ماده در تمامی كاهوها وجود دارد و مضر نيست. اتفاقاً این ماده تلخ تا حدودی برای تقويت معده نيز خوب است و سبب ترشح آنزيم بيشتر و هضم بهتر غذا می شود.

کاهو


خواص دارويی کاهو

- مصرف کاهو با توجه به دارا بودن اسید فولیک فراوان برای زنان باردار مفید است و از ابتلا به بیماری آلزایمر پیشگیری می‌کند.
- مصرف کاهو پوست صورت را با طراوت کرده و باعث سرخی گونه ها می گردد.
- کاهو، يک داروی تسکين دهنده و آرام بخش طبيعی است، زيرا دارای مقدار کمی از يک ماده ی شيميايی به نام لاکتوسين (LACTUCIN) است که وقتی به مقدار زياد مصرف گردد، موجب سستی در بدن می شود.
- کاهو خون را صاف و تميز می کند.
- نوعی از کاهو که دارای برگ زرد است، غذایی زود هضم است و خواب آرامی را به دنبال دارد.
- كاهو خاصیت خواب آور و آرام بخش دارد.
- مصرف کاهو برای اشخاص عصبی و کسانی که مبتلا به بی خوابی هستند، بسیار مفيد می باشد.
- کاهو دارای آهن فراوان است که برای خونسازی در بدن لازم است. لذا از مؤثرترين و طبيعی ترين درمان های کم خونی است.
- مصرف کاهو، بينايی را تقويت می کند.
- مصرف کاهو به ویژه اگر ناشتا خورده شود باعث سیاه شدن و شفافی مو می شود.
- مصرف کاهو  يبوست را برطرف می کند.
- مصرف کاهو برای درمان زخم های مجاری ادرار و مثانه مفید می باشد.
- كاهو قوای جنسی را تقويت می كند.
- کاهو خاصیت ضد تورم دارد و ورم غدد لنفاوی را برطرف می كند.
- برگ های سبز و خارجی کاهو به دلیل داشتن کلروفیل بیشتر، بهترین قسمت برای گرفتن شیره کاهو بشمار می رود که برای تقویت قوای جنسی بسیار مفید است.
- کاهو يک طبيعت آرام دهنده دارد و درد معده  را تسکين می دهد .
- كاهو ملين و ادرار آور است.
- مصرف کاهو برای درمان انسداد مجاری طحال و کبد مفيد است.
- اشخاصی که مبتلا به تپش قلب و بی خوابی هستند، هنگام شب قبل از خواب کاهو بخورند.
- اگر کاهوی سوخته را به صورت پودر درآورده و روی جوش ها و زخم ها بپاشيد، برای التيام جراحات و ترميم آنها مفيد است.
- هر 28 گرم کاهو، 3 کالری ارزش انرژی زايی دارد.
- تخم كاهو خواب آور است.
- خوردن تخم كاهو زكام را برطرف می كند.
- تخم كاهو برای درد سينه مفيد است.
- خوردن تخم كاهو برای دستگاه ادراری نافع است و آنهايی كه قطره قطره ادرار می كنند بايد  روزانه 10 گرم تخم كاهو بخورند.
- سكنجبين به دليل گرم بودن، طبيعت سرد كاهو را خنثی می كند.
- خوردن كاهو با سكنجبين يا سركه اشتها را زیاد می کند.
- كاهو كم‌ كالری است و سكنجبين كالری بالايی دارد، مصرف اين 2 با هم انرژی خوبی به مصرف‌ كننده‌اش می رساند.

کاهو


مضرات کاهو

- اگر در خوردن كاهو افراط نشود، اين سبزی به هيچ وجه مضر نمی باشد.
- زياده روی در خوردن كاهو باعث كم شدن قدرت جنسی ، فراموشی و كم شدن حافظه، ضعف بینایی، نفخ شكم  و سستی در بدن می شود.
- برای برطرف كردن عوارض ناشی از مصرف زیاد کاهو، می توان آن را با نعناع ، كرفس  و زيره  ميل كرد .
- زياده روی و افراط در مصرف کاهو برای افراد مبتلا به سل و تنگی نفس مضر می باشد.
- بهتر است برگهای کاهو که لکه های زنگ زدگی بر روی آنها مشاهده می شود را جدا کرده و دور بیندازیم. زیرا گاهی انگل‌هايی به سبزيجات حمله می كنند و سبب بروز بيماری های گياهی می شوند و مشکلاتی را برای انسان ایجاد می کنند.

بهترين روش شست و شوی كاهو

- ابتدا قسمت‌های آسيب‌ ديده كاهو را جدا کرده و دور می ریزیم.
- برگ‌ها را از هم جدا کرده و برای رفع گل و لای و کاهش آلودگی از باکتری‌ها در آب برای مدت کوتاهی می خیسانیم. (برگ‌های کاهو را از قسمت سر به راحتی می توان جدا کرد)
- بعد از شستن گل و لای، مجدد کاهو را در محلول آب و مواد ضدعفونی كننده مانند سرکه سفید برای مدت تقریباً 10 دقیقه ریخته و پس از آن به خوبی آنها را شسته و آبکشی می کنیم. برگ‌ها را درون آبکش خوب تکان داده تا آب اضافی آن‌ها خارج شود.
- برای شستشوی کاهو حتماً آن را با آب خیلی سرد بشویید. این کار به ماندگاری بیشتر کاهو کمک می‌کند.
- برای بهتر خشک شدن برگ های کاهو، آن را بین دو لایه حوله‌ ی کاغذی قرا داده و می پوشانیم تا به آرامی آب آن گرفته و تا جایی که ممکن است خشک شود.

کاهو


بهترین روش نگهداری کاهو

- کاهوی شسته نشده را در یک حوله کاغذی یا پارچه ای مناسب پیچیده و در داخل کیسه فریزر گذاشته و داخل یخچال قرار می دهیم. هفته ها به همین صورت کاهو تازه می ماند.
- کاهوی شسته شده و خشک شده را می توان در کیسه های پلاستیکی محفوظ از هوا بسته‌بندی کرده و در یخچال به مدت یک هفته نگهداری کرد.
- بهتر است کاهوی تازه را درست قبل از سرو آماده کرد. کاهوی تازه می‌تواند با رنگ و طراوت خاصی که دارد طعم لذت بخش خوبی داشته باشد.
- بهتر است هر زمان که خواستیم از کاهو استفاده کنیم، آن را برش زده و بشوییم. زیرا برش زدن و پاره کردن لبه‌ ی برگ‌هایی که بریده شده، سریع‌ تر از بقیه قسمت‌ها قهوه‌ای می‌شود. - کاهوی شسته شده را 5-3 روز برای پیشگیری از به وجود آمدن لکه های زرد ، از سایر سبزیجات جدا نگهداری کنید.

کاهو

 

منبع : نون و آب