سیب زمینی یک گیاه یک ساله است که ما از غده های موجود در ریشه آن استفاده می کنیم. زادگاه اولیه آن در آمریکای جنوبی بوده و اولین بار توسط میرزا ملکُم خان به ایران آورده شده است، برای همین در ابتدا به آن " آلو ملکُم " می گفتند و اکنون هم در بعضی شهرهای ایران سیب زمینی را بنام آلو می شناسند. سيب زميني از گروه كربوهيدراتها است كه به گروه نشاسته نيز معروف است. ويتامين هاي گروه B موجود در سیب زمینی نقش مهمي در سلامت بدن، به ويژه در مورد رشد مو و سلول هاي B گروه عصبي دارد.

خواص سیب زمینی

[divider]


خواص سیب زمینی و نوع پخت آن :

  • سیب زمینی غنی از بتاکاروتن ( پیش ساز ویتامین A ) است که وقتی پخته می شود به آسانی جذب می شود.
  • ساقه و برگ های سیب زمینی حاوی سمی بنام سولانین است، بنابراین نباید آن را مصرف کرد، ولی جوشانده رقیق شده همین برگ ها را به عنوان ماده خواب آور  و آرامش دهنده اعصاب استفاده می کنند.
  • مهم ترین ماده اصلی موجود در سیب زمینی نشاسته است که معمولاً 9 تا 25 درصد آن را تشکیل می دهد، از این رو برای تأمین انرژی ماده مفیدی است که نسبت به غلات کمتر تحت تاثیر آفات قرار می گیرد و پرورش آن آسان تر است. امروزه روسیه و آلمان بزرگ ترین تولید کنندگان سیب زمینی هستند.
  • سیب زمینی تقویت کننده قلب  ، محکم کننده لثه ، مسکن درد و زخم معده  است.
  • سیب زمینی  در بین سبزیجات حاوی ویتامین C  بالایی است و هر 100 گرم سیب زمینی 20 تا 25 میلی گرم ویتامین C دارد. نکته بسیار مهم این است که در اثر ماندن در انبار و پخت نامناسب مقدار زیادی از ویتامین C سیب زمینی به هدر می رود. برای اینکه سیب زمینی ویتامین C کمتری را از دست بدهد ، سعی کنید آن را در مقدارهای کم خریداری و نگهداری کنید و آن را با پوست بپزید . برای پخت ، اول آب را در ظرف جوش بیاورید. بعد سیب زمینی ها را در آن بیاندازید و پس از پخت آنها را از آب خارج کنید و نگذارید در آب گرم بمانند. سیب زمینی علاوه بر ویتامینC حاوی مواد مفید دیگری مثل پتاسیم ، فسفر  ، آهن  و منیزیم  است.
  • سیب زمینی به دلیل داشتن ویتامین C برای جلوگیری از خونریزی لثه مفید است.
  • سیب زمینی پخته شده یا کباب شده با پوست، بیشترین مقدار ویتامین ها را داراست.
  • سیب زمینی حاوی مقدار زیادی ویتامین B6  است. یک فنجان سیب زمینی پخته 21 درصد B6 مورد نیاز روزانه شما را تامین می کند. می دانید که بسیاری از آنزیم های بدن خصوصاً آنهایی که در تبدیلات پروتئینی درگیر هستند به B6 محتاج هستند، در نتیجه برای تولید سلول های جدید احتیاج به B6 داریم . B6 برای ورزشکاران  بسیار حیاتی است و به آمادگی و بازسازی بدنشان کمک می کند . پس بهتر است حتماً در رژیمشان از آن استفاده کنند. B6 در جلوگیری از سرطان نیز مفید است. پس بهتر است بزرگسالان و افراد مسن حداقل هفته ای یک بار سیب زمینی را جایگزین دیگر مواد نشاسته ای کنند.
  • پخت سیب زمینی بصورت تنوری و کباب شده موجب حفظ خاصیت سیب زمینی می شود ، ولی تهیه آن بصورت سرخ کرده و چیپس که در کشور ما معمول است بدترین نوع پخت این ماده غذایی مفید است. خوردن این شکل سیب زمینی برای اطفال مضر است و برای بزرگسالان نیز به دلیل روغن زیاد مشکل زاست ، مگر با توری روغن آن کاملاً جدا شود.

    خواص سیب زمینی

خواص درمانی سیب زمینی :

  • سیب زمینی ادرار  را زیاد می کند، در نتیجه برای کلیه و مثانه مفید است.
  • سیب زمینی حاوی آنزیم هایی است که برای التیام زخم های معده بسیار مفید است و برای تسکین مواضع متورم خارجی ، پخته آن را گرم بر روی محل آسیب دیده می گذارند که موجب التیام خواهد شد.
  • ضماد خام آن را روی محل سوختگی و پلک ورم کرده می گذارند (البته باید کاملاً استریل باشد) و بسیار تسکین دهنده است.
  • پودر ساخته شده از سيب زمينی معمولی می تواند خون را منعقد کند، بريدگی های کوچک را ببندد و به روشهای جراحی کمک می کند. با ماليدن پودر، مانند يک اسفنج خون را پاک کرده و يک مکانيسم اوليه انعقادی را آغاز می کند، سپس فرآيند طبيعی لخته شدن جای آن را می گيرد و آميلازها پودر را تجديد می کند. (اين يک مکانيسم عمل جديد است ، اين پودر خيلی مؤثر است و به نظر مي رسد عوارض جانبی ندارد).
  • مصرف نكردن سيب زميني در وعده هاي غذايي مختلف مي تواند موجب بروز مشكلات عصبي و پرخاشگري شود.
  • سيب زميني به علت دارابودن فيبر غذايي مناسب , در تنظيم عملكرد دستگاه گوارش و جلوگيري از يبوست مفيد است و به اين صورت كه فيبر غذاي موجود در سيب زميني پس از ورود به دستگاه گوارش به شكل اسفنج درمي آيد و آب را به خود جذب مي كند و به شكل مواد حجيم به عنوان محرك روده و تسويه روده عمل مي كند .

چند نکته خانه داری درباره سیب زمینی :

  • اگر خورشت یا آش شما کمی شور شد ، تکه های سیب زمینی را در آن بریزید تا نمک اضافی را به خود جذب کند.
  • پوره خام سیب زمینی با شیر، ماسک  خوبی برای پوست شماست.
  • اگر پوست سیب زمینی را در کتری جرم گرفته بجوشانید، قشر آهکی را بر طرف می کند.
  • برای بر طرف کردن سم سولانین سیب زمینی، می توانید آن را در آب و سرکه بپزید و آب آن را دور بریزید.
نکته مهم :
  • جوانه زدن سیب زمینی باعث افزایش سولانین شده و مصرف زیاد آن موجب مسمومیت می شود. پس جوانه ها و قسمتهای سبز زیر پوست را کاملاً جدا کنید.

بهترین روش نگهداری سیب زمینی در منزل :

  • آن را در حجم کم در جعبه های چوبی که از کف انبار یا محل نگهداری 40 سانتیمتر فاصله داشته باشد قرار دهید. دمای محل نگهداری بهتر است 4 درجه بالای صفر و نیز تاریک باشد که از جوانه زدن آن جلوگیری شود.
 

منبع : نون و آب