تخم مرغ و خواص آن

تخم‌مرغ سلول نطفهٔ مادهٔ (تخمک) مرغ و معمولاً به شکل بیضی است. وزن تخم‌مرغ به‌طور میانگین و بدون احتساب پوستهٔ آن، ۵۸ گرم است. تخم‌مرغ منبع خوبی از پروتئین، ویتامین و املاح ضروری برای بدن انسان است؛ تخم‌مرغ همهٔ اسیدهای آمینه مورد نیاز بدن را داراست و حدود ۵٫۱۲ درصد جرم تخم‌مرغ را پروتئین تشکیل می‌دهد. یک عدد تخم‌مرغ، ۳ درصد نیاز انرژی یک مرد بالغ و ۴ درصد نیاز انرژی یک زن بالغ را تأمین می‌کند.

تخم مرغ در مقایسه با تخم پرندگان دیگر بهترین نوع پروتئین و آنتی‌اکسیدان را داراست و قابلیت هضم بالایی دارد. در زرده تخم‌مرغ چربی، کلسترول، آهن، کلسیم، فسفر، روی، ید، مس، منگنز، کولین، اسیدفولیک، ویتامین‌های محلول در چربی و برخی ویتامین‌های گروه B و در سفیده آن نیز پروتئین، سدیم، پتاسیم، سولفور، منیزیم و کلر موجود است. لیزوزیم و‌ آویدین موجود در سفیده تخم‌ مرغ خاصیت ضد میکروبی داشته و مانع رشد باکتری‌های مضر در دستگاه گوارش می‌شود و زرده آن به دلیل آنتی‌آکسیدانی موسوم به گزانتوفیل خاصیت ضدسرطانی داشته و لوتئینو گزانتین آن مانع بروز آب مروارید می‌شود. وجود برخی ایمنو گلبولین‌ها در تخم مرغ باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن شده که این مزیت در سایر تخم پرندگان بجز تخم بلدرچین موجود نیست.

تخم مرغ حاوی کلسترول بالایی است ولی لسیتین موجود در آن از جذب مقادیر زیاد کلسترول در بدن می‌کاهد. تخم مرغ در مقایسه با تخم پرندگان دیگر باعث بالارفتن اسید اوریک نشده و حملات نقرس را تشدید نمی‌کند.